NAJAARSVAKANTIE FRANKRIJK EN SPANJE 2024

9 januari 2025 - Gorinchem, Nederland

Dag 1: dinsdag 3 september 2024

We gaan weer op pad. De bedoeling van deze reis is de zon op te gaan zoeken in Spanje. Het eind doel zal het stadje Oliva gaan worden vlakbij Denia en Calpe onder Valencia. Daar is het nog zeker goed weer. We vertrekken vandaag voor het eerst een keertje rond het middag uur. Ons hondje moest nog eerst even naar de dierenarts en daarom vertrekken we dus rond 13.00 uur. We hebben alles lekker op orde en rijden weg. We rijden altijd het eerste gedeelte in Frankrijk binnendoor en we zien wel waar we aankomen vandaag. Geen idee. De reis loopt voorspoedig alleen bij Luxemburg is er veel file en is men aan de rondweg bezig. We rijden vandaag 410 kilometer en belanden uiteindelijk op een camping aan de Moezel in Corny sur Moselle. Ruime plekken en een echte doorreiscamping. Deze camping is te vinden in de Camper Contact onder https://www.campercontact.com/nl/frankrijk/grand-est/corny-sur-moselle/57439/camping-le-paquis De camping is niet super, beetje slecht gesnoeid en vieze toiletten. Gelukkig hebben we zelf alles aan boord en slapen we ondanks de trein aan de overzijde van de Moezel redelijk rustig.

Dag 2: woensdag 4 september 2024

We rijden rond 08.00 uur hier weg. Trouwens veel fietsers hier en de omgeving leent zich wel voor mooie fietstochten langs de moezel. We gaan vandaag weer wat kilometers maken naar het zuiden en maken vandaag 475 kilometer. Lekker binnendoor en rond Lyon nemen we de autobaan om onder Lyon er weer af te gaan. We gaan een keertje vrij staan in het dorpje Chonas L'Amballan. Een pracht plaatsje tegen over een kasteeltje in een rustig dorpje. Vanavond staat er ook een pizza wagen. We installeren ons aan de buitenzijde van de camperplaats met een mooi stuk gras naast ons. We zetten lekker de stoelen buiten en lopen een blokje rond. We maken het eerste biertje open en het begint te regenen. In de avond halen we lekkere pizza's en peuzelen ze op in de camper. Er zit noodweer aan te komen volgens de berichten en dat merken we ook in de nacht. We zien in onze omgeving waarschuwingen voor overstroming. Midden in de nacht horen we andere campers wegrijden en we kijken naar buiten en het lijkt dat we in een stromende rivier staan. Dus snel een paar meter hogerop gaan staan. Wat een regen valt er. Maar de volgende ochtend klaart het weer al weer op. De camperplaats is te vinden op Camper Contact https://www.campercontact.com/nl/frankrijk/auvergne-rhone-alpes/chonas-lamballan/65689/parking-chonas-lamballan

Dag 3: donderdag 5 september 2024

We gaan al weer vroeg op pad. We halen eerst heerlijk vers brood bij de bakker om de hoek en gaan daarna zuidelijk rijden. Na een uurtje rijden stoppen we op een leuk plekje en gaan ontbijten en een bakkie koffie om vervolgens weer verder te rijden. We rijden vandaag ongeveer 200 km om aan de Rhone een camping op te zoeken zo ongeveer tussen Avignon en Nimes. We rijden vandaag evenwijdig westelijk aan de autoroute du soleil en is een leuke route om te rijden. De camping ligt tegen een heel oud stadje Vallabregues. We installeren ons op de camping na eerst de middagpauze afgewacht te hebben want de eigenaren checken niet in tussen de middag. De camping stelt niet zo veel voor. Heeft een zwembadje en ligt vlak aan de Rhone. Het dorpje is uitgestorven en er is geen terrasje open. Jammer want het is een authentiek stadje met nauwe straatjes. De camping is ook echt goedkoop, maar het is maar voor een nachtje want morgen trekken we door naar Spanje. We hebben het stadje rondgewandeld en hebben aan de Rhone gekeken met zijn woonboten. Ook nog wat drone opnames gemaakt. De camping waar we hebben overnacht is te vinden in de Cam,per Contact https://www.campercontact.com/nl/frankrijk/occitanie/vallabregues/20207/camping-lou-vincen

Dag 4: vrijdag 6 september 2024

We rijden naar Spanje naar de camping waar onze dochter en schoonzoon met de kinderen hebben gestaan. Het is camping Enmar in Pineda de Mar. We rijden tegen 08.00 uur weg en na een stukje binnendoor gereden te hebben pakken we het laatste stukje de autoroute Spanje in. We ontbijten-lunchen langs de snelweg op een voor ons bekend plekje en stoppen gewoon lekker anderhalf uur. Daarna rijden we verder en in het totaal maken we vandaag 370 km maar vooral snelweg kilometers. Het weer is heerlijk en rond 13.00 uur komen we bij de camping aan. We zien in Pineda dat het ook daar niet best is geweest met het weer want viaductjes staan onder water en aar rijden we met de camper gewoon door heen. We hebben deze camping voor het weekeinde gereserveerd want het staan helemaal vol. We krijgen een heerlijke XXL plaats aan de achterzijde van de camping. We hebben best een grote wagen maar de camper naast ons slaat alles. Twee keer een slide out. Wat een flatgebouw te lelijk door zijn grootte. We vermaken ons heerlijk op de camping en gaan in de avond bij het restaurant van de camping lekker eten. Heerlijk om zo het weekeinde te beginnen.

Dag 5: zaterdag 7 september 2024

We houden een lekkere rustdag en blijven op de camping en gaan een middag naar het strand wat vlakbij de camping ligt. We vinden Pineda niet echt bijzonder. In de avond gaan we Pineda in om ergens een restaurantje te zoeken. We vinden een barretje genaamd bar 98 in een achterafstraatje en eten daar heerlijke tapas en de nodige koude biertjes erbij. We zijn te voet gelukkig. We hangen in de avond nog lekker bij de camper rond. Deze camping voldoet prima zeker met de ACSI card die we steeds gebruiken. De camping is te vinden in Camper Contact https://www.campercontact.com/nl/spanje/catalonie/pineda-de-mar/40898/camping-enmar

Dag 6: zondag 8 september 2024

We gaan weer rijden. We hebben voor het eerst een camping voor 14 dagen gereserveerd. Het is maar goed ook want het weer aan de Costa Brava is nu niet zo bestendig. Af en toe een drup regen en best wel veel wind. Alsof de klok er op staat we rijden klokslag 08.00 uur weg. We kopen nog een lekker vers stokbroodje voor onderweg bij de kampwinkel en gaan tanken in Pineda. Lekker goedkoop de diesel 1.25 euro. We maken onze eerste stop aan de Ebro delta. Daar lunchen we. Opvallend veel politie over de parkeerplaats bij deze parkeerplaats/benzinestation. Ik denk veel inbraken. Deurtjes dicht houden en de boel goed in de gaten houden. We rijden vandaag de snelweg naar onze eindbestemming naar camping Kikopark in Oliva. We hebben daar een XXL plek gereserveerd strak aan de zee. Wat een heerlijke camping. Prachtige afgescheiden ruime plaatsen met water, elektra en afvoer en goede wifi. We staan op een hoek van een laantje vlakbij sanitair en het duintje met het trapje over en een geweldig strand waar ook de hond aan de riem gedoogd wordt. Hier gaan we ons de komende 14 dagen goed vermaken. We hebben er vandaag 475 kilometer opzitten en staand op 14.00 uur helemaal naar onze zin geïnstalleerd.

Dag 7 tot en met 20: maandag 9 september tot en met zaterdag 21 september 2024

Wat een genot deze camping. We staan op een zeer mooi plaatsje. Alles klopt hier. Er is een zwembad, twee restaurants op de camping, een sportschool en bar, een geweldig strand met strandbar. Wat moet je nog meer. Oh ja heerlijk stokbrood en croissants te koop een winkeltje en twee super goede restaurants ook nog naast de camping. De keuze is er reuze. We genieten deze veertien dagen ook volop. Iedere dag bekijken we de omgeving en maken zeer mooie fietstochten door de sinaasappelplantages heen naar de omliggende dorpen en stadjes. Bezoeken markten. Iedere dag lekker op pad en we maken ook iedere dag gebruik van het supermooie  strand. We hebben het zo naar onze zin dat we voor volgend jaar september weer hebben geboekt voor 14 dagen. Je hebt hier echt alles. Een Lidl om de hoek en verderop in het stadje een hele fijne Mercedona, leuke marktjes en je kan kilometers fietsen langs de stranden. De camping kost komend jaar 2025 29 euro per nacht met de ACSI card en is echt zijn geld waard. De camping is te vinden in Camping Contact https://www.campercontact.com/nl/spanje/valencia/oliva/57949/camping-kiko-park-cat1

Dag 21: zondag 22 september 2024

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Onze dochter is 28 september jarig en daar zijn we altijd voor thuis. Dus we gaan vandaag weer vertrekken van deze echt mooie camping. We rijden om half negen weg. We tanken de camper af met goedkope diesel en we rijden via de Ebro Delta en langs de Ebro naar het bergstadje Morella. Bij het kasteel van Morella. We hebben gezien op Camper Contact dat er een hele mooie gratis camperplek is met uitzicht op het kasteelstadje. We hebben ooit het dorp al eens bezocht maar dat is al lang geleden. We rijden vandaag een pracht rit van 250 kilometer en rond het middaguur zetten we de camper aan de rand van de camperplaats neer. Het wordt nog best druk op de camperplaats. Je staat hier heerlijk zelfvoorzienend. We zetten de stoelen buiten en genieten heel de middag van het schitterende uitzicht. We koken weer voor de zoveelste keer buiten en in de avond is het stadje prachtig verlicht. Ik maak nog wat mooie dronebeelden van de omgeving. De camperplaats is te vinden natuurlijk in de Camper Contact Parking Camperplaats https://www.campercontact.com/nl/spanje/castellon/morella/6516/parking  Geen gebruik gemaakt van het gore servicestation. Na een rustige nacht gaan we de volgende dag weer verder.

Dag 22: maandag 23 september 2024

We rijden rond 09.00 uur weg en gaan in de richting van de Pyreneeën. Of het Andorra zal worden of er langs heen dat weten we nog niet, maar dat we vandaag weer een hele mooie route rijden is zeker. We rijden vandaag ruim 300km om rond 15.00 uur te stoppen bij een vrije camperplaats in het dorpje Organya. We zitten echt al aan de voet van de Spaanse kant van de Pyreneeën. Wat een gave rit vandaag. De camperplaats waar we staan is te vinden in Camper Contact https://www.campercontact.com/nl/spanje/catalonie/organya/88665/area-autocaravanes-organya  Een heel leuke plek bij een leuk klein stadje maar de restaurants allemaal gesloten. We staan prachtig tussen de bergen en overal zie je de paragliding langs de bergwanden. Ook komt er nog een geiten en schaap herder langs. Er zijn wel veel vliegen deze tijd en deze omgeving. Veel varkenshouderijen hier. Maar we moeten niet klagen we staan prachtig, veilig, rustig met een zestal andere campers en gratis.

Dag 23: dinsdag 24 september 2024

We rijden weer vroeg weg en gaan naar het noorden dwars door de Pyreneeën. Wat een geweldige rit weer zeg. Een rit van 280km waar we 5 uur over doen. We pakken onder andere de route RN116. Onderweg kastelen, ruïnes, bergdorpjes geweldig mooi. We stoppen nog onder een oud viaduct waar de oude treintjes overheen komen. Wat zijn de Pyreneeën toch mooi. We stoppen uiteindelijk rond het middag uur bij een camping Le Botanic. De camping heeft een klein zwembadje en een strandbad. Een restaurantje waar we in de avond gaan eten. Is meer een cafetaria dan restaurant.  De camping voldoet voor ons als overnachtingsplaats. We vinden het niet heel bijzonder ondanks de beschrijving van de weelderige planten groei. Zal het lange gras wel geweest zijn zo aan het einde van het seizoen. De camping is te vinden in Camper Contact https://www.campercontact.com/nl/frankrijk/occitanie/fabregues/103116/camping-le-botanic

Dag 24: woensdag 25 september 2024

We verlaten de camping in de ochtend. Bij het verlaten van de camping lossen we de camper. Het servicestation zit wat lastig en als je staat te lossen kan de volgende camper niet direct de poort door naar buiten. Krijgen we toch nog ruzie met een zeer gestrest Duits echtpaar die er door wilde. Maak je niet druk het is vakantie toch. De route naar de doorgaande weg valt toch wat tegen. De navigatie stuurt ons door kleine dorpjes met smalle straatjes. Op zich wel leuk. We gaan midden door Frankrijk rijden en eens weer een keertje onder het viaduct van Milau langs. Vinden we toch altijd een mnooie route dwars door Millau. We rijden na Milla de 75 op naar het noorden en na Riom zoeken we een camperplaats. Het weer is echt wat minder geworden en af en toe valt er een buitje. We doen een lunch in Lozere en stoppen een uurtje om vervolgens naar de camperplaats door te rijden. We stoppen rond 15.00 uur en hebben dan vandaag 320km gereden. Genoeg voor vandaag. De Camperplaats is in de Camper Contact te vinden https://www.campercontact.com/nl/frankrijk/auvergne-rhone-alpes/le-cheix/8807/aire-de-camping-car-le-cheix  We staan hier voor 120 euro inclusief elektra. Een nette plaats jammer van een aantal "vaste bewoners" maar geen last van gehad en rustig geslapen. De paal waar je moet inchecken zelfs in het Nederlands.

Dag 25: donderdag 26 september 2024

We doen rustig aan en verlaten de camperplaats rond 10.00 uur. We rijden binnendoor naar het noorden richting huis. We rijden weer een hele leuke route en lunchen op een camperplaats bij een leuk klein oud stadje met een kasteel. Marco gaat heerlijk verse stokbrood halen. Het kasteeltje is leuk om er rond om heen te wandelen en het dorpje is best ook wel leuk. Het dorpje heet Saint Fargeau. Het weer zit niet echt mee. Het miezert een beetje. De camperplaats waar we hebben geluncht is ook goed voor een overnachting en is te vinden in de Camper Contact https://www.campercontact.com/nl/frankrijk/bourgogne-franche-comte/saint-fargeau/13451/aire-municipale Na gegeten te hebben en een rondje door het dorp rijden we nog een stukje verder in de richting van de Champagne streek. We rijden vandaag in het totaal 385 km en stoppen uiteindelijk bij een gratis en vrij Camperplaats in het dorpje Charmont sous Barbuise. Er zijn zelfs vier stroomaansluitingen die gratis te gebruiken zijn. Het is een prachtig plekje op een parkeerplaats naast de kerk. We eten daar lekker in de Camper. Het weer is nog steeds een beetje druilerig. Marco gaat een paar lekkere biertjes halen en een wijntje in de dorpswinkel. We brengen een rustige nacht door er komen nog een paar campers en een caravan combinatie staan. De camperplaats is te vinden in Camper Contact https://www.campercontact.com/nl/frankrijk/grand-est/charmont-sous-barbuise/108245/area-sosta-camper-

Dag 26: vrijdag 27 september 2024

Ja er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Waar zijn de dagen gebleven. Dit is al weer dag 26 en het is voorbijgevlogen. We hebben een heerlijke vakantie achter de rug en het is ons goed bevallen om weer ergens 14 dagen te blijven staan zoals deze vakantie in Oliva in Spanje op een heerlijke camping. Daar hebben we heel veel in de omgeving gefietst. Vandaag rijden we naar huis. Het is een behoorlijk ritje. Dus we rijden om 08.30 uur weg en kopen een heerlijk Cereal brood bij het lokale bakkertje en gaan weer op pad voor onze laatste rit. We rijden door de Campagne en stoppen tussen de middag om lekker te lunchen en de camper te ontzorgen. We doen dat op een nette vrije camperplaats in het dorpje Rocroi net aan de Frans Belgische grens. Deze camperplaats is ook goed om te overnachten en het is ook nog een klein oud vestingstadje. De camperplaats is te vinden in Camper Contact https://www.campercontact.com/nl/frankrijk/grand-est/rocroi/28044/aire-de-camping-car-rocroy Na de lunch is het nog 280 km naar huis en die rijden we door. We willen toch voor het weekeinde thuis zijn. Natuurlijk zitten we in giga fike bij Brussel en Antwerpen en rond 17.00 zetten we de camper in de tuin. Wat een gave vakantie hebben we weer gehad.

1. Simon:
    10 januari 2025
    Leuk verhaal met veelnuttige informatie van camper plekjes. Bedankt
  2. Marco Westhof:
    10 januari 2025
    Dank je wel voor de reactie. Ben nu druk bezig om buj de laatste reizen de fotos bij te plaatsen. Mocht je info over bepaalde plaatsen of routes willen weten laat het maar horen.